Marnix en Elsbeth
17-09-2019

Visma Connect heeft ambitieuze plannen met iSHARE

Vanaf 1 oktober is Visma Connect verantwoordelijk voor het beheer van iSHARE. Het IT-bedrijf heeft ambitieuze plannen en wil partijen die belangstelling hebben om Deelnemer te worden van het stelsel zo snel mogelijk converteren. Tegelijkertijd ziet Visma Connect kansen om verdere invulling te geven aan de internationalisering van het afsprakenstelsel.

Toen de Topsector Logistiek een tender uitschreef voor het beheer van iSHARE, aarzelde Visma Connect geen moment. Het IT-bedrijf uit Den Haag is gespecialiseerd in het beheer van afsprakenstelsels. Denk aan Digipoort, het platform dat Visma Connect heeft ontwikkeld voor het berichtenverkeer met overheidsinstellingen, of Standard Business Reporting (SBR), het afsprakenstelsel voor communicatie met de Belastingdienst.

Of neem het Maritime Single Window, ontwikkeld voor een veilige en efficiënte afhandeling van alle formaliteiten rondom lucht- en zeevracht. “Wij zorgen voor digitale communicatie die aan alle veiligheidseisen voldoet. Dat doen we voor de Belastingdienst en de Douane, maar ook voor de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit, en het Ministerie van Defensie en Rijkswaterstaat”, vertelt Elsbeth Bodde, Sales Executive bij Visma Connect.

Bedrijven komen straks in aanraking met Visma Connect zodra ze het afsprakenstelsel in technisch opzicht hebben geïmplementeerd en ‘iSHARE-ready’ zijn. Visma Connect toetst de geloofsbrieven en verstrekt de digitale certificaten die bedrijven nodig hebben om daadwerkelijk te starten met het delen van data conform iSHARE. “Wat ons aanspreekt in iSHARE, is de nadruk op vertrouwen. Vertrouwen is de belangrijkste drempel bij het delen van data. Hoe kun je erop vertrouwen dat die partij tegenover je te vertrouwen is? iSHARE heeft daar in onze ogen een heel goed antwoord op. Wij waren al geïnteresseerd in een rol als integratiepartner en autorisatieregister, maar deze nieuwe rol past ons nog beter”, vertelt Marnix Vermaas, business architect bij Visma Connect.

Aandachtspunten

Een aandachtspunt is de kostenstructuur. Visma Connect wil daar samen met de Stichting iSHARE en UC Group (die vanaf 1 oktober verantwoordelijk is voor de verdere adoptie van het stelsel) op korte termijn duidelijkheid over geven. 

De Topsector Logistiek draagt tot 1 november 2020 de kosten van de ontwikkeling en het beheer van het afsprakenstelsel, maar het is vooralsnog onduidelijk hoe de financiering daarna eruit zal zien. “Het kan zijn dat de overheid de volledige kosten gaat dragen of dat de deelnemende partijen voor het afsprakenstelsel moeten betalen, maar ook een combinatie is mogelijk. Welke optie het wordt, ligt nog volledig open”, vertelt Bodde. Vermaas vult haar aan. “Heel veel bedrijven zijn enthousiast over iSHARE en technisch helemaal klaar, maar willen eerst meer duidelijkheid voordat ze concreet van start gaan. Die willen we zo snel mogelijk geven.”

Een ander belangrijk aandachtspunt is de internationalisering van iSHARE. Logistieke ketens stoppen niet bij de grens en dus ook niet behoefte aan het delen van data. “Wij willen bedrijven helpen om operaties of klanten in het buitenland iSHARE-ready te maken, onder meer door concrete voorbeelden te laten zien. Maar we willen ook onderzoeken hoe we het afsprakenstelsel zelf kunnen afstemmen op soortgelijke, internationale toepassingen. iSHARE maakt bijvoorbeeld gebruik van het Nederlandse PKI-certificaat voor het vaststellen van de identiteit van zakenpartners. En binnen Europa ondersteunt iSHARE al eIDAS, een soortgelijk certificaat”, legt Bodde uit.

“Te popelen om aan de slag te gaan”

Op dit moment werkt Visma Connect nauw samen met INNOPAY aan de overdracht van het beheer. Daarbij trekt het bedrijf nauw op met UC Group. “Sinds half juli hebben we al een groot aantal overdrachtssessies achter de rug. We hebben in korte tijd heel veel geleerd over iSHARE, maar zijn nog niet helemaal uitgeleerd”, stelt Vermaas. Bodde merkt lachend op dat de overdracht voor veel Visma-medewerkers niet snel genoeg gaat. Zij komen voortdurend met vragen over iSHARE. “Dat laat zien dat we er allemaal zin in hebben. Wij staan te popelen om aan de slag te gaan.”

 

Tijdens de vakbeurs ICT & Logistiek van 5 – 7 november a.s. deelt het ambitieuze IT-bedrijf zijn plannen met het grote publiek. Elke beursdag kunt u van 12.00 - 12.30 uur een theatersessie 'iSHARE: vertrouwen op afspraken' bijwonen. Interesse om deze bij te wonen? Ga dan naar de site van ICT & Logistiek.