seamless
13-11-2018

Trendboek ‘Seamless’ onderstreept belang van iSHARE

Vandaag ontving minister Cora van Nieuwenhuizen het eerste exemplaar van het trendboek Seamless, dat gaat over de toekomst van de logistiek. Auteurs zijn trendwatcher Adjiedj Bakas en logistiek- en dataexpert Nanne Onland van Cargonaut. Insiders en outsiders uit de logistiek werkten mee aan dit visionaire boek, dat gesteund wordt door de Nederlandse Port Community Systemen Cargonaut en Portbase. 

Het boek bevat ideeën en aanbevelingen voor de digitale transportagenda van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat die in december aanstaande gepresenteerd wordt. Onder andere onderstreept het boek het belang van intensiever data delen in de keten, en het gebruik van standaarden zoals iSHARE en het Open Trip model.

Naadloos werken
Seamless oftewel naadloos werken wordt steeds belangrijker in de logistiek. Dit boek biedt verhelderend inkijkje in de datakeuken van logistiek Nederland. Papierloos transport en naadloze en veilige data-uitwisseling zijn noodzakelijk om te innoveren en goederenvervoer slim te organiseren. Het is belangrijk dat alle bedrijven betrokken zijn en samen met overheden stap voor stap deze seamless data flow realiseren.

“Het gebruik van standaarden is daarbij van cruciaal belang”, aldus Onland. “We moeten ervoor zorgen dat we elkaars datamodellen op basis van afspraken en betrouwbare identiteit kunnen gaan gebruiken. Afsprakenstelsels als iSHARE en het WCO datamodel zijn hele mooie stappen in de goede richting”

Intensiever samenwerken
Volgens de schrijvers van het boek zijn Port Community Systemen, zoals beschreven in dit boek, de bouwstenen van duurzame logistiek. Port community systemen pleiten voor (neutrale en open) data samenwerking tussen alle bedrijven en overheden. Mainports pleiten voor neutrale en open data samenwerking om Nederland duurzamer te maken. Papierloos transport is onze enige kans op overleven. 

Bij de boekpresentatie op het ministerie van I&W waren vanuit de logistiekbranche ook Iwan van der Wolf (Portbase) en Aad Veenman (Topsector Logistiek) aanwezig. 

Van der Wolf: “Een goede digitale infrastructuur is van essentieel belang voor de Nederlandse logistiek. En binnen de logistiek spelen Schiphol, de Nederlandse havens en hun port community systemen een belangrijke rol als datahubs voor snelle doorstoom en afhandeling. Maar ook in de connectie met platformen buiten Nederland”. 

Belangrijk voor de logistiek van de toekomst
De auteurs Bakas en Onland zeggen: “Wij hopen dat we met dit boek de minister kunnen helpen om haar digitale transportagenda vorm te geven. We zijn erg blij met de positieve reactie van haar en haar ambtenaren. Met dit boek willen we de BV Nederland vooruithelpen. De trends en cases van nieuwkomers als Alibaba en Amazon, die we in dit boek beschrijven, tonen onweerlegbaar aan dat alleen een intensieve digitalisering de logistiek verder helpt.”

Het logistieke proces van de toekomst is naadloos. Technologieën en innovaties volgen elkaar in razendsnel tempo op. Zendingen zijn real time te volgen, er wordt geëxperimenteerd met pakketjes die zichzelf bezorgen en wereldwijde bezorging binnen 72-uur bezorging wordt de standaard. Deze ontwikkelingen zijn alleen mogelijk als de digitale infrastructuur op orde is. 

De auteurs benadrukken: “Met dit boek laten we ook zien waarom de digitale basis zo ontzettend belangrijk is voor de logistiek van de toekomst.” Aad Veenman, boegbeeld van de Topsector Logistiek, verwelkomt het boek dan ook vol enthousiasme. “Een mooier handvest over datadelen in de logistiek is er niet. Alleen met een goede digitale basis, zoals Bakas en Onland die optekenen, ben je als branche klaar voor naadloze logistiek.” 

Voor meer informatie en bestellen, klik hier.