the chain never stops
09-04-2019

iSHARE opent deuren voor bezorging van levensmiddelen

The Chain Never Stops heeft een innovatief concept ontwikkeld voor bezorging van boodschappen en maaltijden. Leveranciers kunnen hun bestelling afleveren in slimme boxen die de boodschappen of maaltijden op de juiste temperatuur houden. The Chain Never Stops werkt in partnership met DXC Technology dat het IoT-platform levert voor communicatie met de slimme boxen. iSHARE garandeert dat alleen de daartoe geautoriseerde personen de box kunnen openen. Tijdens de iSHARE Tech-celerator gaan The Chain Never Stops en DXC aan de slag met het concept.

Je dagelijkse boodschappen thuisbezorgd krijgen terwijl je zelf nog druk aan het werk bent. Dat is de belofte die The Chain Never Stops samen met DXC wil waarmaken. Een cruciale rol daarin is weggelegd voor een slimme box waarin supermarktketens en maaltijdbereiders hun bestelling kunnen afleveren op momenten dat niemand thuis is. “In de Verenigde Staten loopt nu een pilot met deze box. Binnenkort starten we ook in Nederland een pilot”, vertelt Annette Poiesz, directeur van TCNS.

De speciaal ontwikkelde box is voorzien van allerlei sensoren. Een temperatuursensor houdt in de gaten of de levensmiddelen op de juiste temperatuur worden bewaard. Een andere sensor meet in hoeverre de box gevuld is en hoeveel plek beschikbaar is voor de bestellingen van andere leveranciers. “De box kan koelen, maar ook verwarmen. Onze oplossing is dus niet alleen geschikt voor de dagelijkse boodschappen of voor maaltijdboxen, maar ook voor warme maaltijden”, legt Poiesz uit.

Laatste schakel van de keten

The Chain Never Stops levert waardenetwerksoftware, dat onder meer de mogelijkheid biedt om producten voor klanten te personaliseren. Die producten vertellen het verhaal over hun reis door de keten en de verschillende bewerkingen die ze hebben ondergaan. “Met deze box voegen we nu ook de laatste schakel aan die keten toe. We kunnen de keten van begin tot eind faciliteren”, vertelt Poiesz.De Last Mile Solutions worden op de markt gebracht door The Chain Never Stops @Home. 

DXC is de wereldwijd werkende dienstenleverancier die het IoT-platform levert dat wordt gebruikt voor communicatie met de box. Dat maakt het mogelijk om de box alvast op de juiste temperatuur te brengen voordat de boodschappen of de maaltijd arriveert. “In de box is ruimte voor twee boodschappenkratten. Door de box digitaal te ontsluiten, is het mogelijk om de box te delen met de buren”, vertelt Poiesz.

Openen van boxen

iSHARE wordt ingezet voor het gecontroleerd openen van de box. Omdat verschillende leveranciers met verschillende bezorgers hun bestellingen moeten kunnen afleveren, is het werken met ouderwetse sleutels geen optie. “Dankzij de app die we hebben ontwikkeld, weten wij welke bezorger wat komt afleveren. Op het moment dat die bezorger op de knop ‘openen’ drukt, wordt automatisch geverifieerd of die bezorger daartoe geautoriseerd is en of de box een zending verwacht. Als beide het geval is, gaat de klep open. Pas als de bezorger op de knop ‘sluiten’ drukt, wordt een bewijs van aflevering opgesteld”, legt Poiesz uit.

DXC gaat het autorisatieregister opzetten waarin wordt vastgelegd welke leveranciers of vervoerders gemachtigd zijn door de consument om de box te openen. “Een punt van discussie is of we iSHARE ook moeten inzetten voor de verificatie van de consumenten die de box willen openen om levering eruit te halen. Dit speelt met name bij geautoriseerde levering in de box van de buren”, aldus Poiesz, die eraan toevoegt dat consumenten de box ook kunnen gebruiken voor andere doeleinden. “Ook gewone pakketten moeten in de box kunnen worden afgeleverd. Maar als iemand de box als extra koelkast wil gebruiken wanneer er geen leveringen worden verwacht, kan dat natuurlijk ook.”

Autorisatieregister

Tijdens de iSHARE Tech-celerator op 16 april gaat DXC aan de slag met het autorisatieregister waarin wordt vastgelegd welke personen welke boxen mogen openen. “Als de box eenmaal functioneert, zijn allerlei nieuwe toepassingen mogelijk. Denk aan supermarktketens die met klanten communiceren over de afgeleverde producten en de gerechten die ze daarmee kunnen bereiden. Of denk aan de mogelijkheid om de levering van de versproducten rechtstreeks door de versleverancier te laten doen terwijl de boodschappen gewoon bij de supermarkt besteld zijn of de productie van een maaltijd of maaltijdbox uit te besteden aan een partner die ook zelf de distributie verzorgt.”

Bedrijven zijn volop geïnteresseerd in het concept van The Chain Never Stops en DXC. “Het bezorgen van boodschappen en maaltijden neemt een grote vlucht. Met onze box kunnen bedrijven hun efficiëntie verhogen omdat ze ook kunnen bezorgen op momenten dat consumenten niet thuis zijn. En omdat we maaltijden op temperatuur houden, kunnen ze de aflevering van maaltijden over een groter tijdvenster spreiden.”