iwan van der wolf
28-09-2020

Exclusief interview Managing Director Portbase: ‘De data is niet van ons, maar van de gebruikers’

Voor partijen in de Nederlandse havens wordt data delen een stuk eenvoudiger en veiliger. Begin volgend jaar kunnen zij met een iSHARE-identiteit Portbase machtigen om data te verstrekken aan derden. Wij spraken met Managing Director Portbase Iwan van der Wolf over de voordelen van deze nieuwe dienstverlening, hoe deze past in de ambities van Portbase, maar ook over het nut en de noodzaak om te versnellen op het gebied van data delen.

Portbase zorgt ervoor dat zo’n 5.000 bedrijven en 20.000 gebruikers binnen de Nederlandse haven communities onderling veilig en eenvoudig data kunnen delen. Als dataknooppunt overziet Portbase het hele ‘data-speelveld’ in de Nederlandse havens. Van der Wolf ziet de afgelopen jaren de vraag om data door een groot aantal partijen, sterk toenemen. Hij ziet het belang en de kansen om data verderop uit de keten – bijvoorbeeld van inland terminals, expediteurs of verladers -, te koppelen aan processen in de haven. Door gebruik te maken van de afspraken binnen iSHARE.

“We zijn ontstaan vanuit de community. We hebben allerlei processen in de haven gedigitaliseerd, waarbij we tot nu toe vooral punt-tot-punt data delen faciliteren. Die dienstverlening staat, en draait. Nu zien we dat er een enorme behoefte aan meer integrale ketendata ontstaat, zowel in de havens als bij partijen veelal verderop in de keten die iets met die data willen. Het is voor de concurrentiekracht van onze sector, maar ook om de doelstellingen van het Klimaatakkoord te verwezenlijken, belangrijk dat we in staat zijn om die data te delen. Dat doen we niet zelf, want de data is niet van ons, maar van de gebruikers. Het is belangrijk dat de gebruikers via ons platform zelf beslissen en controleren welke data wel of niet gedeeld kan worden. Wij maken dit als platform makkelijk voor onze gebruikers. Daarbij is een goed afsprakenstelsel noodzakelijk dat de controle over de data bij de data-eigenaar legt.”

Onvoldoende mindset voor data

Een van de grootste uitdagingen ziet Van der Wolf in het creëren van awareness voor het feit dat data belangrijk is, en dat logistieke bedrijven daar zelf over moeten willen gaan. “De logistiek is heel gericht op fysieke processen, we merken nog te vaak dat er nog onvoldoende mindset is voor data en de beheersing daarvan.”

De nieuwe dienstverlening past dan ook goed bij de ambities van Portbase om de logistieke sector verder te helpen met digitaliseren en data delen. “Ik zie ’t als onze rol om klanten en stakeholders te stimuleren en te helpen om stappen te maken op het gebied van digitalisering en datadeling. En iSHARE is daarbij van cruciale waarde. We geloven er heilig in dat onze propositie nog beter tot z’n recht komt met het afsprakenstelsel. Bijvoorbeeld een verlader kan straks vanuit z’n SAAS-pakket waarmee hij opdrachten verstrekt richting zijn vervoerders, ook rechtstreeks Portbase diensten afnemen en vice versa. Dit is voor verladers een ideale situatie.”

Begin volgend jaar kunnen klanten van Portbase een IAM Connected identiteit die iSHARE compliant is aanvragen en gebruiken om in te loggen op het port community system én Portbase machtigen om data te delen met derden. “Data delen wordt steeds meer een naadloze logistieke ervaring. De rol van iSHARE hierbij is van groot belang.”

Vergelijkbaar afsprakenstelsel

iSHARE groeit gestaag. Inmiddels zijn er al zo’n 45.000 gebruikers van iSHARE-identiteiten en zo’n 1.500 bedrijven kunnen profiteren van iSHARE via dataknooppunten die zich hebben aangesloten bij iSHARE. Maar de adoptie kan nog wel een ‘zetje’ gebruiken.

“Voor intensiever data delen is het cruciaal dat we allemaal werken volgens de iSHARE-afspraken. Maar iSHARE is best moeilijk uitlegbaar, en tegelijkertijd heel simpel. Ik vergelijk ’t vaak met een soortgelijk afsprakenstelsel in de financiële wereld. iDEAL is voor consumenten en bedrijven een manier om snel en eenvoudig online betalingen te doen. Maar om dat mogelijk te maken hebben financiële partijen onderling afspraken gemaakt over hoe de financiële data wordt gedeeld. Met als belangrijk uitgangspunt dat de gebruiker of de eigenaar van de financiële data te allen tijde de controle houdt over zijn data. En zo is ’t ook bij iSHARE geregeld: afspraken die maken dat logistieke partijen makkelijk en veilig data kunnen delen. Waarbij de data-eigenaar de volledige controle over zijn data heeft.”

Wilt u op de hoogte blijven van de nieuwe Identity and Access dienstverlening van Portbase, meld u zich dan hier aan.