luchtvracht
09-04-2019

Cargonaut bouwt met iSHARE aan digitaal netwerk voor luchtvracht

Met de datacorridor tussen Schiphol en Mumbai Airport heeft Cargonaut een eerste stap gezet naar een volledig digitaal netwerk voor luchtvracht. Tijdens de iSHARE Tech-celerator op donderdag 16 april zet de organisatie van Nanne Onland nieuwe stappen. “Als wij data kunnen hergebruiken, maakt dat de hele luchtvrachtketen efficiënter, goedkoper en sneller.”

Een port community system zoals Cargonaut verbindt expediteurs, luchtvaartmaatschappijen, afhandelaars en douaneagenten met elkaar. “Maar al die port community systems kunnen we ook met elkaar verbinden. Daardoor ontstaat een ‘network of trusted networks’. Datacorridors vormen de verbindingen in dat netwerk”, vertelt Nanne Onland, algemeen directeur van Cargonaut. 

Hergebruik van data

Zo’n digitaal netwerk van luchthavens maakt een ononderbroken uitwisseling van data mogelijk. Ook tussen partijen die elkaar niet kennen, maar elkaar wel nodig hebben om een luchtvrachtzending succesvol af te handelen. “Een vracht die in Mumbai wordt geëxporteerd, moet op Schiphol worden geïmporteerd. Daarvoor zijn grotendeels dezelfde data nodig. Als we de data uit Mumbai op Schiphol met instemming van de data-eigenaar hergebruiken, maken we minder onnodige kosten en voorkomen we nodeloze vertragingen”, vertelt Luc Scheidel, directeur innovatie en expertise bij Cargonaut. 

Nu is van een ononderbroken datastroom geen sprake. Om een vracht op de eindbestemming te krijgen, zijn soms tientallen partijen nodig. Die delen de data die nodig is, maar dat gaat langzaam, schakel voor schakel. “Elk port community system fungeert als een silo. Wij willen al die silo’s in Europa, India, China, Amerika en de rest van de wereld met elkaar verbinden. Behalve met India werken we inmiddels ook al samen met partijen in China”, aldus Scheidel.

Veilig data delen

Een datacorridor kan alleen worden gebouwd met standaarden. Allereerst is een standaard datamodel nodig, zodat een partij in Nederland de data uit India correct kan interpreteren. Die standaard is inmiddels beschikbaar in de vorm van het datamodel van het IATA-initiatief One Record.

Maar elkaars data begrijpen is niet voldoende. Partijen moeten ook erop kunnen vertrouwen dat hun data in veilige en betrouwbare handen terecht komt. Dat is het domein van iSHARE. Dit afsprakenstelsel faciliteert de identificatie, authenticatie en autorisatie van de verschillende partijen die gebruik willen maken van een datacorridor. 

Stel dat een Nederlandse douaneagent toegang vraagt tot data over een Indiase zending. Dan kan de Indiase eigenaar van de data dankzij iSHARE erop vertrouwen dat de vragende partij inderdaad die douaneagent is. Via het autorisatieregister dat Cargonaut voor deze datacorridor heeft ingericht, kan de Indiase data-eigenaar checken of de douaneagent inderdaad door de verlader is gemachtigd om die data op te vragen. Die checks gebeuren allemaal op de achtergrond zonder dat gebruikers van de datacorridor dat merken. Scheidel: “Door de data in de bron te houden, kunnen we beter reguleren welke data we aan welke partijen beschikbaar stellen.”

Denken in data

De internationale luchtvaartorganisatie IATA volgt de ontwikkelingen op de voet, en niet alleen omdat de datacorridor gebruikt maakt van het One Record-datamodel. “Zij volgen nauwlettend wat we hier aan het doen zijn. Nu is het aan ons om de volgende stap te zetten. Partijen die de datacorridor willen gebruiken, kunnen zich melden”, luidt de oproep van Onland. “Het wordt tijd dat we gaan denken in data, niet meer in documenten.”